@OlsztynŻyjeOlsztyn żyje piwem! Nie tylko dlatego, że za kilka dni zacznie się rok akademicki i studencka brać zacznie częściej niż do biblioteki zaglądać do pubów. Olsztyn żyje piwem, bo piwo okazało się bardzo stymulujące dla naszego miasta.


Doskonałą okazją, żeby się o tym przekonać były „Piwne dożynki, czyli otwarcie sezonu piwowarskiego na Warmii”. Impreza nawiązując do historycznej daty, od której Warmiacy mogli warzyć nowe piwo, stała się doskonałym pretekstem, żeby przeróżne środowiska związane z regionalnym piwem i piwowarstwem mogły się spotkać, zaprezentować i dyskutować.

W samo południe w Sali Kromera olsztyńskiego zamku zjawili się liczni miłośnicy piwa. Wśród nich: Marek Jakubiak – prezes Browarów Regionalnych Jakubiak, znany ostatnio bardziej za sprawą osobistych poglądów, niż z tego, że stał się właścicielem zabytkowego browaru w Biskupcu, Andrzej Olkowski – członek zarządu olsztyńskiego Browaru Kormoran, czy Tomasz Janiak – bloger piwny i niestrudzony kronikarz budowy pierwszego w regionie browaru restauracyjnego Zamkowy Młyn. Impreza była także okazją do spotkania środowiska piwowarów domowych, którzy tego dnia powołali Warmińsko-Mazurski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

W roli gospodarza wystąpiło Starostwo Powiatowe w Olsztynie oraz Muzeum Warmii i Mazur.

W czasie spotkania kolejni goście prezentowali projekty związane z piwem. Marek Jakubiak przybliżył plany związane z ponownym uruchomieniem zakładu w Biskupcu. Opowiedział też o swoim podejściu do prowadzenia piwnego biznesu: ratowaniu zabytkowych zakładów, zwracaniu ich miastom, dla których były powodem do dumy. Nie obyło się też bez smakowitych uwag dotyczących walki na rynku piwa.

Piwowarzy domowi przybliżyli swoją pasję, zachęcali do zainteresowania się domowym warzeniem nie tylko słowem, ale też czynem. W czasie spotkania uwarzyli warkę piwa Rosanke, które ma stać się piwną wizytówką regionu. Zachęcali też wszystkich do dzielenia ich pasji picia piwa, które sami sobie nawarzyli…
Tomasz Janiak – w internecie znany jako Browarnik Tomek – opowiedział o browarze restauracyjnym Zamkowy Młyn. Przybliżył postępy z kończącej się budowy, zdradził też pierwsze plany browaru, który ma zostać otwarty na przełomie roku.

Na zakończenie tej części spotkania głos zabrał Andrzej Olkowski z Browaru Kormoran. Opowiedział, jak olsztyński browar swoją działalnością, a przede wszystkim warzonymi piwami, chce pełnić funkcję ambasadora Warmii i Mazur.

Sobotnie spotkanie było doskonałą okazją do podsumowania trzech lat Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego – imprezy, która na stałe wrosła w letnie kalendarium. To właśnie ta impreza stała się odskocznią, od której warmińskie piwowarstwo mogło się odbić. Także dzięki niej w ostatnich latach w Olsztynie grały takie zespoły jak: Łąki Łan, Lao Che, Abradab, czy Pannonia All Stars Orchestra… Wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji WFDB starostwo wręczyło podziękowania.

Najważniejszym jednak punktem spotkania było uroczyste odszpuntowanie beczki ze specjalnie przygotowanym na tę okazję Piwem Marcowym. Uroczystego odbicia szpuntu dokonali przedstawiciele starostwa i Browaru Kormoran, który to piwo uwarzył. Od momentu kiedy szpunt został odbity sezon piwowarski został rozpoczęty. Miejmy nadzieję, że odbicie korka za pierwszym razem będzie dobrą wróżbą dla wszystkich piwnych inicjatyw na Warmii jak też dla samego Festiwalu.

Spotkanie pokazało, jak wiele ciekawych inicjatyw może mieć piwo w tle… a my mamy nadzieję, że te najciekawsze przyjdzie nam jeszcze
przybliżyć na Olsztynzyje.pl.

Paweł Błażewicz, Kultura Piwa