W sobotę w pubie Stara Warszawska po raz kolejny spotkali się członkowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Tym razem urządzili sobie konkurs na najlepsze piwo… marchewkowe. Z tej okazji porozmawialiśmy z prezesem olsztyńskiego oddziału PSPD – Danielem Dudą.
– Czym jest marchewkowe piwo?
– Piwo marchewkowe powstało w naszych głowach. Z założenia miało to być dowolne piwo bazowe z dodatkiem marchewek. Najważniejsze jest to aby marchewka była co najmniej wyczuwalna w piwie. Barwa także powinna być ‚marchewkowa’.
– Jak się robi marchewko piwo?
Każdy piwowar ma swoje własne pomysły i uwarzy piwo inaczej. Najważniejsze aby piwo nie było marchewkowe tylko z nazwy. Jedni piwowarzy dodawali sok z marchwi do warzenia, inni do cichej fermentacji. Kolejnym ciekawym pomysłem było dodawanie marchewki do zacierania – aby wyciągnąć z niej cukry do fermentacji. Można też marchew przypiekać w piekarniku i dodać pieczoną do piwa na dowolnym etapie produkcji. Przyprawy do ciasta marchewkowego to także dobry pomysł. Tylko wyobraźnia ogranicza piwowara.
– Kto może dołączyć do stowarzyszenia piwowarów domowych?
– Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, jak sama nazwa wskazuje, kierowane jest do piwowarów domowych. Jednak swoim działaniem wychodzi poza ramy piwowarstwa domowego. Zrzesza bowiem piwowarów rzemieślników, sędziów piwnych oraz po prostu miłośników piwa. Dołączyć może praktycznie każdy miłośnik piwa.
– Czym zajmuje się stowarzyszenie?
– PSPD powstało 5 lat temu. Piwowarstwo domowe było wtedy dosyć dobrze rozwinięte i potrzebowało takiej organizacji. Stowarzyszenie zajęło się szkoleniem sędziów, organizowaniem konkursów piw domowych, organizowaniem pokazów propagujących piwowarstwo, szkoleniami sensorycznymi itp. W formie papierowej wydawany jest kwartalnik stowarzyszenia – „Piwowar”. PSPD podejmuje działania na wielu płaszczyznach i przyczynia się do poprawy kultury piwnej w Polsce. W znaczny sposób wpływa też na rozwijającą się piwną scenę rzemieślniczą.
– Ilu jest członków w Olsztynie?
– PSPD liczy obecnie ponad 600 członków. Zarząd i główna siedziba znajduje się w Cieszynie. W związku z potrzebą aktywnego działanie na terenie całego kraju powstały Oddziały terenowe o zasięgu wojewódzkim. W skład naszego Warmińsko-Mazurskiego OT wchodzi ok 18 członków. Są to przede wszystkim piwowarzy domowi, ale także serowarzy, winiarze, ‚bimbrownicy’ itp. Na nasze comiesięczne spotkania przychodzi coraz więcej osób. Chętnych zapraszamy. Można nas znaleźć na wm.pspd.org.pl oraz na facebooku.
***
W marchewkowym wyzwaniu wzięło udział 8 piwowarów. Były one warzone w różnych stylach (pszeniczne, belgijskie, witbier, IPA, pale ale). Najlepsze okazało się piwo prezesa W-M OT PSPD (Daniel Duda), tuż za nim uplasował się Bogdan Sadowski (Browar Bociana), na trzecim miejscu znalazł się Paweł Morawski (Browar Czarny).